Buitenlandse depositogarantiestelsels

In Nederland is een groot aantal spaarbanken actief. De meeste banken vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar een aantal valt onder een buitenlands garantiestelsel. Op deze pagina vind je informatie over deze maatschappijen en de betreffende buitenlandse garantiestelsels.

Handige tips om veilig te sparen

Belgisch depositogarantiestelsel - Collectieve Garantie Regeling

De Belgische spaarbank Argenta is al jaren actief in Nederland. Argenta valt niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, maar onder de Belgische garantieregeling (de Collectieve Garantie Regeling). Het Belgische garantiestelsel lijkt heel veel op het Nederlandse garantiestelsel. Zo is ook onder de Belgische garantieregeling een bedrag van € 100.000 per persoon per instelling gegarandeerd. Het verschil met de Nederlandse spaargarantie is dat je bij een faillissement naar België moet om (een deel van) uw spaargeld terug te halen. Argenta heeft een bijkantoor in Nederland en valt daarmee onder een beperkte controle van DNB.

Britse garantieregeling - FSCS

De Britse garantieregel (FSCS - Financial Services Compensation Scheme) garandeert particuliere spaarders op dit moment een bedrag van GBP 85.000 per persoon per instelling. Het is uiteraard afhankelijk van de continu wijzigende valutakoersen, maar dit redelijk in de buurt van de € 100.000 die momenteel geldt onder de Nederlandse garantieregeling.

Duitse depositogarantiestelsel - Einlagensicherung

Duitsland kent een vergelijkbare garantieregeling als Nederland. De dekking van dit garantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder.

Estlandse depositogarantiestelsel - Tagatisfond

Er is nog een bank die zich in Nederland presenteert en die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt: BIGBANK. Deze bank komt uit Estland en valt onder het onder het depositogarantiestelsel van Estland. Deze bank heeft geen bijkantoor in Nederland en wordt dus op geen enkele manier gecontroleerd door de Nederlandsche Bank. De dekking van dit garantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder, gelijk als bij het Nederlandse garantiestelsel.

Fins depositogarantiestelsel - Talletussuojarahasto

Finland is net als Nederland een lid van de Eurozone en de Europese Unie en kent daarom een vergelijkbare garantieregeling als Nederland. De dekking van het Finse garantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder.

Frans depositogarantiestelsel - FDGR

Frankrijk is net als Nederland een lid van de Eurozone en de Europese Unie en kent daarom een vergelijkbare garantieregeling als Nederland. De dekking van dit garantiestelsel is € 100.000 per rekeninghouder.

Iers depositogarantiestelsel - Deposit Guarantee Scheme

In Ierland wordt spaargeld gegarandeerd middels het Deposit Guarantee Scheme. Dit depositogarantiestelsel wordt uitgevoerd door de Central Bank of Ireland. Ierland is lid van de Europese Unie (EU), de spaargarantie bedraagt dan ook € 100.000 per persoon, per bank

Italiaans depositogarantiestelsel – Fondo Interbancario di Tutela dei Depositi

Via internationale spaarplatforms kunt u vrij eenvoudig sparen bij een bank in Italië, bijvoorbeeld Imprebanca. Deze bank valt niet onder toezicht in Nederland. Ook qua depositogarantiestelsel moet de spaarder in Italië aankloppen. Het garantiebedrag is net als in andere landen van de Europese Unie (EU) € 100.000 per persoon, per bank.

Kroatisch depositogarantiestelsel – State Agency for Deposit Insurance and Bank Resolution

Kroatië is wel onderdeel van de EU, maar er wordt niet met de Euro betaald. Het garantiebedrag voor spaargeld dat u onderbrengt bij bijvoorbeeld KentBank bedraagt daardoor wel € 100.000, maar zal bij aanspraak uitbetaald worden in Kroatische Kuna. Afhankelijk van de wisselkoers op dat moment kan dat positief of negatief uitpakken.

Letse depositogarantiestelsel – Noguldījumu garantiju fonds (NGF)

Overeenkomstig de EU-Richtlijnen worden deposito’s die uitstaan bij Letse banken gegarandeerd door het Letse wettelijke depositogarantiestelsel Noguldījumu garantiju fonds (NGF). Letland is onderdeel van de Eurozone, dus de garantie geldt tot € 100.000 per rekeninghouder. Deze garantie geldt voor alle natuurlijke personen, ongeacht of deze in Letland of elders wonen.

Litouwse depositogarantiestelsel – Indeliu ir investiciju draudimas

Litouwen is onderdeel van de Eurozone. Spaargeld is dus tot € 100.000 per rekeninghouder gegarandeerd. Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel in Litouwen is het Indeliu ir investiciju draudimas.

Maltese depositogarantiestelsel – Depositor Compensation Scheme

Malta is een land dat zowel deel uitmaakt van de EU als van de Eurozone. Dat houdt in dat de spaargarantie hetzelfde is als in Nederland: € 100.000 per rekeninghouder, per bank(garantie). Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel in Malta is the Malta Financial Services Authority (MFSA).

Noorse depositogarantiestelsel – Bankenes sikringsfond

Noorwegen is een land dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie. En dus ook niet van de Eurozone. Toch heeft Noorwegen een spaargarantie dat vergelijkbaar is als de spaargarantie in Nederland: € 100.000 per rekeninghouder, per bank(garantie). Beheerder en uitvoerder van het depositogarantiestelsel in Noorwegen is the Bankenes sikringsfond.

Oostenrijks depositogarantiestelsel – Einlagensicherung der Banken und Bankiers

Oostenrijk is onderdeel van de EU en hanteert dan ook het verplichte garantiebedrag van € 100.000 per persoon, per bank binnen haar depositogarantiestelsel. Sparen bij een bank in Oostenrijk kan bijvoorbeeld bij Euram Bank, via internationale spaarplatforms.

Poolse depositogarantiestelsel – Bankowy Fundusz Gwarancyjny (BFG)

Polen is wel onderdeel van de EU, maar er wordt niet met de Euro betaald. Het garantiebedrag voor spaargeld dat u onderbrengt bij bijvoorbeeld Alior Bank bedraagt daardoor wel € 100.000, maar zal bij aanspraak uitbetaald worden in Poolse zloty. Er ontstaat dus bij een faillissement van de bank een valutarisico.

Portugees depositogarantiestelsel – Fundo de Garantia de Depositos

Net als andere EU-landen heeft Portugal een depositogarantiestelsel met een garantiebedrag van € 100.000 per persoon, per bank. Als u spaart bij een bank in Portugal – bijvoorbeeld bij Atlantico Europa of Banco BNI Europa, dat kan vrij eenvoudig via internationale spaarplatforms – valt uw geld onder deze garantieregeling.

Roemeense depositogarantiestelsel – Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)

Roemenië is wel onderdeel van de EU, maar er wordt niet met de Euro betaald. Het garantiebedrag voor spaargeld dat u onderbrengt bij bijvoorbeeld ProCredit Bank bedraagt daardoor wel € 100.000, maar zal bij aanspraak uitbetaald worden in Roemeense leu. Er ontstaat dus bij een faillissement van de bank een valutarisico.

Slowaaks depositogarantiestelsel – Fond ochrany vkladov

Ook Slowakije is onderdeel van de Europese Unie en voert de euro als betaalmunt. De garantie voor spaargeld is dan ook conform de EU-verplichting: € 100.000 per persoon, per bank. Dit is voor u relevant als u spaart bij een bank in Slowakije, zoals Privatbanka. Via internationale spaarplatforms kunt u hier uw geld onderbrengen.

Spaans depositogarantiestelsel – Fondo de Garantia de Depositos (FDG)

Ook Spanje is onderdeel van de Europese Unie en voert de euro als betaalmunt. De garantie voor spaargeld is dan ook conform de EU-verplichting: € 100.000 per persoon, per bank.

Tsjechisch depositogarantiestelsel – Financial Market Guarantee System

Tsjechië is één van de landen die wel bij de EU horen, maar waar ze niet met de euro betalen. De garantie voor spaargeld bij bijvoorbeeld J&T Banka is hetzelfde als in andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. Bij een claim op deze spaargarantie zal het gegarandeerde bedrag echter uitbetaald worden in Tsjechische kronen, met bijbehorend koersrisico.

Zweeds depositogarantiestelsel – Riksgalden

Ook Zweden is een land dat wel bij de EU hoort, maar niet bij de Eurozone. De garantie voor spaargeld bij een Zweedse bank is in de basis hetzelfde als in andere EU-landen: € 100.000 per persoon, per bank. De Zweedse overheid rekent dit bedrag om naar Zweedse Kronen. Bij een claim op deze spaargarantie zal het gegarandeerde bedrag dus uitbetaald worden in Zweedse kronen, met bijbehorend koersrisico.

Buitenlandse garantiestelsels: hoe werkt dat?

De garantiebedragen van de buitenlandse garantiestelsels zijn vaak ongeveer gelijk aan de € 100.000 die onder de Nederlandse Garantieregeling valt. Toch zijn er 2 belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden voordat je een rekening opent bij één van onderstaande spaarbanken.
  • Wat als de bank failliet gaat?
    Als een Nederlandse bank failliet gaat, krijg je via De Nederlandsche Bank (DNB) je spaargeld binnen afzienbare tijd terug. Bij een buitenlands garantiestelsel zul je het spaargeld moeten halen in het land dat de garantieregeling uitvoert.
  • Wie garandeert het spaargeld?
    In Nederland wordt de garantieregeling gegarandeerd door de Nederlandse banken. Mochten die de garantie niet kunnen nakomen, dan staat de Nederlandse overheid garant. Bij buitenlandse garantiestelsels geldt vaak dezelfde opzet. Dus ook daar zijn het vaak de (lokale) banken en overheid van het betreffende land die garant staan voor het depositogarantiestelsel. Zoals de problemen in Cyprus en IJsland hebben aangetoond, kan het voorkomen dat de garantie soms niet (goed) op te vangen valt door de betreffende banken en landen.
Ga direct naar:
Spaarrekeningen zonder voorwaarden
Alle spaarrekeningen vergelijken
Deposito rekeningen vergelijken
Jeugdsparen vergelijken
Duurzaam sparen vergelijken
Spaargarantie: wat houdt dat in?