Nederlands depositogarantiestelsel

In Nederland is een groot aantal spaarbanken actief. Voor alle banken geldt dat ze onder een spaargarantie (depositogarantieregeling) vallen. Een spaargarantie is bedoeld om de kleine spaarder te beschermen tegen het risico van het faillissement van een bank. De meeste banken in Nederland vallen onder de het Nederlandse depositogarantiestelsel. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op deze Nederlandse spaargarantie.

Voor informatie over buitenlandse spaargaranties, klik hier.

Welke bedrag is gegarandeerd onder het Nederlandse depositogarantiestelsel?

Het Nederlandse depositogarantiestelsel garandeert spaargeld tot een bedrag van € 100.000 per rekeninghouder. Dit houdt in dat spaargeld tot een spaarsaldo van € 100.000 per rekeninghouder per bankvergunning voor 100% gegarandeerd is. Deze garantie is inclusief eventuele bijgestorte en nog te ontvangen rente tot het moment van faillissement van de bank. Dit bedrag van € 100.000 geldt sinds 7 oktober 2008. Op dat moment hebben de lidstaten van de Europese Unie allemaal de spaargarantie verhoogd naar € 100.000. De kans is groot dat het garantiebedrag in de toekomst weer verlaagd gaat worden. Wanneer en naar welk bedrag is momenteel echter onbekend.

Bankvergunningen

Zoals hierboven beschreven, geldt het depositogarantiestelsel per rekeninghouder per bankvergunning. Aangezien er in Nederland aardig wat banken een bankvergunning delen, is het belangrijk om bij het spreiden van spaargeld goed te kijken naar de bankvergunning.

Overzicht bankvergunningen in Nederland

Wie betaalt de Nederlandse garantieregeling?

De spaargarantie wordt momenteel volledig betaald door de banken. Als er een bank failliet gaat, keert De Nederlandsche Bank (DNB) aan gedupeerde spaarders de onder het garantiestelsel verschuldigde bedragen uit. DNB verhaalt het uitgekeerde bedrag daarna weer op de spaarbanken die in Nederland actief zijn. Dit gebeurt op basis van marktaandeel. Banken kunnen dan dus ineens te maken krijgen met een flinke schadepost. Om het risico van banken te verlagen, zal er in de toekomst een fonds opgericht worden waarin banken jaarlijks geld zullen storten. Dit fonds moet dienen als buffer om het risico van faillisementen te verkleinen.

Meer informatie over veilig sparen
Ga direct naar:
Spaarrekeningen zonder voorwaarden
Alle spaarrekeningen vergelijken
Deposito rekeningen vergelijken
Jeugdsparen vergelijken
Duurzaam sparen vergelijken
Spaargarantie: wat houdt dat in?