Spaarvormen

In Nederland is een groot aantal spaarbanken actief. De meeste banken bieden de spaarder de keuze uit verschillende spaarvormen met verschillende voorwaarden. Op deze pagina gaan we in op de meest voorkomende spaarvormen.

Spaarrekeningen zonder beperkingen

De meest gekozen spaarvorm in Nederland is de spaarrekening zonder beperkingen. Deze spaarvorm wordt ook wel sparen zonder voorwaarden, sparen zonder beperkende voorwaarden of een vrij opneembare spaarrekening genoemd. De spaarrekening zonder beperkingen kent de volgende kenmerken:
  • de spaarrekening kan door iedere volwassen Nederlandse ingezetene geopend worden;
  • het spaargeld is altijd zonder kosten of beperkingen beschikbaar;
  • de spaarrente op de rekening is variabel (kan op ieder moment wijzigen);
  • de hoogte van de spaarrente is niet afhankelijk van het spaarsaldo of van de periode dat het geld op de rekening staat;
  • er geldt geen stortingsverplichting (minimale storting).

Overzicht actuele rentes spaarrekeningen zonder voorwaarden

Spaarrekeningen met beperkingen

Dit is een verzamelcategorie waar een groot aantal spaarvormen onder vallen. Hieronder beschijven wij een aantal veelgebruikte spaarvormen met beperkingen:

Jeugdsparen

Een jeugdspaarrekening is een spaarrekening waarop kinderen zelf kunnen sparen en/of waarop ouders of grootouders kunnen sparen voor hun (klein)kinderen. Er bestaan grote verschillen in de voorwaarden van de verschillende aangeboden jeugdspaarrekeningen.

Meer informatie over jeugdsparen
Overzicht actuele rentes jeugdsparen

Duurzaam sparen

Onder duurzaam sparen worden spaarrekeningen en deposito’s verstaan waarbij het geld gebruikt wordt voor duurzame investeringen. In sommige gevallen kan er belastingvoordeel behaald worden. Dan wordt er gesproken van Groen Sparen.

Meer informatie over duurzaam sparen
Overzicht actuele rentes duurzaam sparen

Basis / bonusspaarrekening

Een basis/bonusspaarrekening is een spaarrekening waarbij de totale spaarrente bestaat uit een basisrente (die altijd uitgekeerd wordt) en een bonusrente. De bonusrente is een soort loyaliteitsbonus. Dat wil zeggen dat de bonus alleen uitgekeerd wordt als de spaarder het geld langere tijd (of op een specifiek moment) op de rekening laat staan.

Deposito sparen

Bij een deposito rekening staat het spaargeld gedurende een vooraf bepaalde periode vast (depositotermijn) tegen een vooraf bepaalde spaarrente. Het is vaak onmogelijk of ongunstig om tussentijds het spaargeld op te nemen. Vanwege deze beperkte flexibiliteit is de geboden rente vaak hoger dan bij een vrij opneembare spaarrekening.

Meer informatie over deposito sparen
Overzicht actuele rentes deposito sparen

Klimsparen

Klimsparen is een relatief nieuwe spaarvorm die door weinig banken aangeboden wordt. De spaarrente bij klimsparen begint laag, maar stijgt naarmate het spaargeld langer op de rekening staat. Het geld is tussentijds vaak wel zonder kosten opneembaar.

Meer informatie over klimsparen

Banksparen

Banksparen is een verzamelterm van bankproducten (spaarrekeningen en beleggingsrekeningen) waarbij fiscaal vriendelijk vermogen opgebouwd kan worden. Om belastingvoordeel te krijgen, moet het gespaarde vermogen verplicht gebruikt worden voor een aantal specifieke doelen. Bijvoorbeeld het opbouwen van pensioen en het aflossen van een hypotheek. Wij vergelijken op deze site geen bankspaarrekeningen.

Meer informatie over banksparen

Internationaal sparen

Het is tegenwoordig mogelijk om te sparen bij buitenlandse banken. Direct of via een platform zoals Savedo. Dit is eigenlijk geen spaarvorm, maar het omdat er wel bijzonderheden (kunnen) zitten aan internationaal sparen, bieden wij hierover wel extra informatie.

Meer informatie over internationaal sparen
Ga direct naar:
Spaarrekeningen zonder voorwaarden
Alle spaarrekeningen vergelijken
Deposito rekeningen vergelijken
Jeugdsparen vergelijken
Duurzaam sparen vergelijken
Spaargarantie: wat houdt dat in?