Internationaal sparen

Als de spaarrente in Nederland laag is denken veel spaarders erover na: sparen in het buitenland. In diverse landen is het renteniveau hoger dan in ons land. Er zijn diverse manieren om te sparen in het buitenland – op deze pagina komt u er meer over te weten.

Risico van sparen in het buitenland

Sparen in het buitenland kan risico's met zich meebrengen:
  • Risico dat de bank failliet gaat en u uw geld kwijt bent
  • Valutarisico als het in een andere munt is dan de Euro
In de meeste EU-landen kunt u het geld in Euro's aanhouden. Valutarisico is er dan niet: er is geen sprake van een wisselkoers die kan stijgen of dalen, waardoor u bij omwisselen minder geld terugkrijgt dan u had ingelegd.

Bovendien geldt in alle landen in de Europese Unie (EU) de verplichte spaargarantie van € 100.000 per persoon, per bank. Dat maakt internationaal sparen extra interessant.

Let op: er zijn ook EU-landen waar niet met de Euro betaald wordt. Denk aan Groot Brittanië, Tsjechië en Kroatië. Daar wordt het garantiebedrag omgerekend naar lokale valuta, waardoor er wel valutarisico is.

Bij sparen buiten de EU heeft u wel te maken met valutarisico en geldt er geen spaargarantie zoals wij die gewend zijn.

Communicatie met bank in het buitenland

Ook al is er geen valutarisico en geldt er een spaargarantie, toch vinden veel mensen sparen in het buitenland te ingewikkeld. Dat komt vooral doordat ze dan met een bank in een ander land, in een andere taal moeten communiceren. Vaak worden er ingewikkelde formulieren gepresenteerd en is het lastig om aan de identificatieregels te voldoen.

Internationaal sparen via een platform

Om die barrière te overbruggen zijn er internationale spaarplatforms opgestart. Dat zijn platforms die de communicatie met de bank in het buitenland van u overnemen. U opent een rekening bij het platform en stort het gewenste bedrag, zij regelen het verder voor u met de bank. Een voorbeeld van zo'n platform is Savedo. Via deze platforms kunt u sparen in het buitenland zonder de communicatiedrempel, en zo een hogere spaarrente ontvangen dan de banken in Nederland vergoeden.
Ga direct naar:
Spaarrekeningen zonder voorwaarden
Alle spaarrekeningen vergelijken
Deposito rekeningen vergelijken
Jeugdsparen vergelijken
Duurzaam sparen vergelijken
Spaargarantie: wat houdt dat in?